keskiviikko 25. toukokuuta 2011

iPad- kokemuksia

Kuukausi sitten otin askeleen kohti kauan kaihtamaani Apple - tuoteperhettä. Itk2011- tapahtumasta ostin iPad -laitteen... Kun sai niin halvalla (vrt Sulo Vilen).
Kokemus oli täysin uusi. Verrattuna pc:n käyttöön virittämiseen, iPad tuntui todella helpolta. Puuttuvaa ohjekirjaakaan en ole vielä kerennyt kaipaamaan.
Ohjelmia koneeseen. Heti bussimatkalla, joka kesti 7 tuntia, viritin nokiapuhelimeeni Joikuspot- ohjelman jolla sain netin jaettua ipadiini. Angry Bird oli ensimmäinen sovellus, jonka latasin appstoresta. Henkeä piti vetää ensimmäisen kerran kun rekisteröiminen vaati Visatunnuksia!!! No hieman myöhemmin jopa Sonyn Playstation nettipalvelu hakkeroitiin, Jossa onnekseni oli vanhat visatunnukset. Luotto pelaa ainakin vielä appleen.
Appstoren hirveä määrä ohjelmia on kauhea suo hakea itselle sopivia työvälineitä. Paljon on ilmaista ja pientä maksullista ohjelmaa. Laatua on ojan pohjalta ylös taivaisiin. Tässä muutama minun lempisovellukseni:

1) ipadin oma kalenteri ja sähköposti. Helpompaa ei ole.
2) Flipboard. Iltaisin rss syötteet, Facebookin päivitykset ja muidenkin sosiaalisten palvelujen tiedot kootaan yhdeksi lehdeksi. Aivan makee. Samankaltainen personoitu lehti on Zite, joka muokkaa sisältöä käyttäjän lukutottumusten mukaan.
3) PDF notes free. PDF lukuohjelma. Voi myös alleviivata, korostaa, kirjoittaa marginaaleihin..."Hieno todistus, mutta ei mahdu tähän"
4) Zinio lehdet suoraan iPadiin ja aina mukaan.
5) Dropbox. Tiedostot helposti kaikkialle. Lähinnä käytän kokous ja muun tekstimateriaalin mukanapitoon.

Mitä tabletit voivat antaa kouluun?
iPad ainakin on helppo käyttää. Ala-asteikäiset poikani eivät ole kertaakaan kyselleet miten laitetta tai ohjelmia käytetään, he vain käyttävät. Laite käynnistyy valmiustilasta silmänräpäytyksessä ja akku on mahtava.
Ipadissa ei ole tiedostonhallintaa, vaan kaikki on ohjelmien sisällä! Ohjelmasta sisällön voi useimmin lähettää esim. Itselle sähköpostiin.
Tunneilla tabletit antavat opettajalle mahdollisuuden jakaa materiaalia nopeasti ja teettää tehtäviä verkossa. Flashin puuttuminen selaimesta on iso miinus. Jotkut simulaatiot ja esim. Geogebra eivät siis toimi. Materiaalia voi antaa kuitenkin videona, tekstinä, äänenä, simulaationa.... Lähes mitä vain löytää tai tekee nettiin.
Matematiikkaan löytyy tunnelin piirto- ohjelmia ja voi laiteella laskea kuten vihkoonkin, käyttäen sopivaa muistiota ja sormenpäätä. En ole hyvää kynää vielä löytänyt.

Uskon että tabletit tulevat lyömään ainakin minikannettavat kouluissa. Hinta on vielä suht. Korkea, eli ei taida olla kaikilla perheillä varaa hankkia oppilaille laitetta. Minä olen hurahtanut, ja minun työtäni laite on helpottanut huomattavasti. Tietenkin ipad2:n kameraa olen kaipaillut. No, rahallahan sitä saa...

Ps. Mielenkiinnon vuoksi piti lapsukaisellle hankkia Android- puhelin, joka ainakin sovellusten osalta on hyvin samankaltainen.

- Posted using BlogPress from my iPad

3 kommenttia:

 1. Kiitos kokemuksien jakamisesta. Minäkin aion hankkia ensi lukuvuodeksi opetuskäyttööni tabletin. Taidan tosin päätyä android-pohjaiseen (ehkä Asus eeepad transformer) mm. juuri flash-tuen takia.
  Geogebra on muuten java-pohjainen, eikö siten toimi myöskään androidissa. Googletin vähän aiheesta ja selvisi, että Geogebran html5-toteutuksessa ollaan jo aika pitkällä: http://www.geogebra.org/trac/wiki/GeoGebraMobile Kokeilin esimerkkejä ja ainakin tuo euler.html toimi hienosti HTC Desirellä (Android 2.2)!

  VastaaPoista
 2. Kiitos Geogebra -uutisista.

  Kannattaa katsoa myös blogia http://leenahelttula.blogspot.com/ , jossa on sivuttu samaa asiaa matematiikan näkökulmasta. Suosittelen.

  VastaaPoista
 3. Kiitos Kaitsu kokemusten jakamisesta! Tälliset arkea peilaavat jutut ovat tosi tärkeitä nyt kun mietitään, että mihin suuntaan on järkevä askeltaa.

  Oletko sitä mieltä, että riittää että opella on iPad vai pitäisikö sellainen olla opiskelijallakin parhaan hyödyn saamiseksi? Mites silloin käyttöjärjestelemäerot vaikuttavat peliin?

  yt Anu

  VastaaPoista